Pienter logo
Jette Wever
21 maart 2024
5 min

Merchant Center Next: Wat is er veranderd?

E-commerce

Merchant Center is een onmisbaar platform binnen E-commerce marketing. Google heeft tijdens Google Marketing Live 2023 bekendgemaakt dat er een nieuwe versie komt: Merchant Center Next. Dit zou ergens in 2024 uitgerold worden. Inmiddels zien we in nieuwe accounts dat ze hiermee begonnen zijn. Wat gaat er veranderen en wat is het verschil met de oudere versie van Merchant Center? Ik leg het uit in deze blog.

Nieuwe interface

Het eerste verschil dat opvalt is de interface. Een aantal belangrijke instellingen en opties zijn naar een andere plek verplaatst.. Opties voor verzending en retourzendingen waren bijvoorbeeld eerst bovenin via het tandwiel te vinden, maar dit staat nu in de menubalk links. Over het algemeen is de interface overzichtelijker en gebruiksvriendelijker geworden. Volgens Google zelf was dit ook een van de redenen voor een vernieuwing.

Merchant Center Next inferface

 

Automatisch producten inladen in Merchant Center Next

Nieuw in Merchant Center Next is het automatisch inladen van producten. Dat is praktisch gezien het belangrijkste verschil. Waar je voorheen producten handmatig toevoegde door een product feed in te laden, kan Merchant Center Next nu het zware werk voor je doen. Producten op de website worden automatisch gedetecteerd en kunnen met één druk op de knop toegevoegd worden. Het is nog wel mogelijk om het toch handmatig te doen met een feed en om aanpassingen te doen in de automatisch ingeladen producten. Daarmee heb je zelf nog wel voldoende controle. Dat is fijn, want dit automatisch inladen verloopt zeker niet altijd vlekkeloos. Als je dit gebruikt, controleer dan dus altijd of de productinformatie goed en volledig is.

Aanpassingen in het productoverzicht

Het handmatig aanpassen van producten is in Merchant Center Next ook makkelijker gemaakt. Je kunt nu namelijk in het overzicht van alle producten bepaalde aanpassingen doorvoeren. In de oudere versie van Merchant Center moet je hiervoor de instellingen van elk product apart openen, waardoor bijvoorbeeld het aanpassen van product titels minder snel gaat. Met de nieuwe update gaan dit soort aanpassingen een stuk makkelijker. Voor kleinere E-commerce bedrijven kan dit zelfs betekenen dat een product management tool niet meer nodig is.

Wanneer heeft iedereen Merchant Center Next?

In nieuwe aangemaakt accounts wordt vaak automatisch gebruik gemaakt van Merchant Center Next, maar in bestaande accounts zien we nog de klassieke versie van Merchant Center. Waarschijnlijk gaan uiteindelijk alle accounts over naar de nieuwere versie. Hoe deze overgang eruit gaat zien en of je hier zelf nog iets voor moet doen is nu nog niet duidelijk. Wij houden alle nieuwe ontwikkelingen natuurlijk goed in de gaten.

Hulp nodig met E-commerce marketing voor jouw bedrijf?

Neem contact met ons op

Wij hebben er zin in. Jij ook?

Heb je een uitdaging, dan gaan we die samen aan. Want werk je met Pienter, dan werk je met mensen die gewoon jouw taal spreken. Allemaal vanuit hun eigen online specialisme en samen de sterkste. Benieuwd naar jullie pad van online succes?
Contact opnemen
 • Contact opnemen
  Contact opnemen
  Neem contact met ons op

  Vul onderstaand formulier in en dan komen we zo snel mogelijk bij je terug.

  Contactformulier

  Om goed voorbereid te zijn, helpt het als we alvast een korte beschrijving van je vraag hebben. Niet verplicht, maar wel handig om te weten.
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Bel me terug
  Bel me terug
  Liever op een ander moment?

  Laat je nummer achter en dan bellen wij je terug.

  Bel me terug

  Om goed voorbereid te bellen, helpt het als we alvast een korte beschrijving van je vraag hebben. Niet verplicht, maar wel handig om te weten.
  Geen gehoor of even niet beschikbaar? Geen punt! Geef hier je e-mailadres op, zodat we je een begeleidende mail kunnen sturen wanneer we je niet te pakken krijgen.
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Ik bel jullie
  Ik bel jullie
  Leuk! Laat wat van je horen.
 • Ik mail jullie
  Ik mail jullie
  Wij horen graag van je.

Meer blogs lezen?

Kwaakt het naar meer?

Leren, inspireren en verbinden. Helemaal ons ding! En die kennis delen we graag met jou. Ook pienter worden? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Zo blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste artikelen en blogs.

Aanmelden