Pienter logo

Wat is mijn IP-adres

Wat is mijn IP?

Het kan soms handig zijn om je IP-adres te kunnen achterhalen. Dat kan nu eenvoudig met deze tool! Bekijk hier met welk IP-adres je over het web surft:

Kopieer naar klembord

Veelgestelde vragen over “mijn IP adres”

Wat is een IPv6 adres en de betekenis daarvan?

IP staat voor Internet Protocol. Het is een techniek waarmee computers met elkaar worden verbonden en worden geïdentificeerd binnen een netwerk. Iedere locatie heeft een eigen IP-adres. Een IP-adres wordt gebruikt om gebruikers te definiëren. Niet ieder apparaat heeft een eigen IP-adres, maar iedere locatie wel. Gebruik jij jouw laptop op school of werk, dan heb je hier een ander IP-adres dan wanneer je thuis jouw laptop gebruikt.

Wat is een IPv6-adres?

<pdir=”ltr”>IPv6 staat voor Internet Protocol 6. Dit protocol wordt gebruik voor het inzetten van IP-adressen. Het IPv6-adres is de opvolger van het IPv4-adres. Doordat de lengte van IPv6-adressen vier keer langer is dan zijn voorganger, kunnen er veel meer IP-adressen aangemaakt worden. Per bewoner op aarde zijn er zo’n 50 quadriljard IPv6-adressen beschikbaar.</pdir=”ltr”>

Waarom moest het IPv4-adres opgevolgd worden?

Die introductie was nodig vanwege het tekort aan IPv4-adressen dat ontstaan was. Sinds 14 juni 2017 is IPv6 de standaard voor digitaal verkeer geworden.

Wat is het verschil tussen een IPv4-adres en een IPv6-adres?

In het geval van IPv4 wordt een IP-adres gevormd uit vier getallenreeksen met daartussen steeds een punt. Bij IPv6 bestaat het adres uit een langere reeks van cijfers en tekens. Onderstaand kun je van beide soorten een voorbeeld terugvinden:

 • Voorbeeld van een IPv4-adres:141.138.198.198
 • Voorbeeld van een IPv6-adres: IPv6: 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334

Voordelen IPv6-adres

In het dagelijks gebruik zal je het verschil niet snel merken, mede doordat hedendaagse apparatuur netjes is meegegaan in de overgang. Toch zijn er op technisch vlak nog een paar bijkomende voordelen van de overstap naar IPv6. De grootste voordelen van het gebruik van zo’n IPv6-adres zijn:

 • <pdir=”ltr”>Gegevensbeveiliging op IP-niveau</pdir=”ltr”>
 • <pdir=”ltr”>Ondersteuning van mobiele nodes</pdir=”ltr”>
 • <pdir=”ltr”>Overbodig maken van NAT</pdir=”ltr”>
 • <pdir=”ltr”>Betere routing- en netwerk-autoconfiguratie</pdir=”ltr”>

Wat is het IP-adres van mijn modem of router en hoe kan ik dit achterhalen?

<pdir=”ltr”>Het IP-adres van je modem/router heb je soms nodig om bepaalde instellingen op je apparaat af te stellen met je netwerk. Maar hoe kom je nou achter het IP-adres van je modem of router? De makkelijkste manier is door naar je modem of router toe te lopen en het merklabel te checken voor een IP-adres. Deze staat namelijk vaak genoteerd onder de merknaam en het typenummer.</pdir=”ltr”>

Vind je hier niet de informatie die je nodig hebt, dan kun je online wel wat hulp vinden. Op Google kun je zoeken naar de modelnaam van je modem of router, gevolgd met ‘default gateway’ of ‘standaard gateway’. In veel gevallen vind je op die manier wel een pagina waarop het IP-adres van jouw modem of router netjes staat aangeduid.

Het IP-adres van een modem of router achterhalen via Windows 10

Een andere methode om achter een IP-adres van een modem of router te komen, is door het opvragen van het adres via de opdrachtprompt binnen Windows. Via dit handige tooltje kun je heel makkelijk achter het juiste adres komen. Dit gaat als volgt:

 1. <pdir=”ltr”>Open de Opdrachtprompt:deze open je via Windows 8 en 10 door te klikken op‘Start’en vervolgens klik je op‘Opdrachtprompt’. In Windows 7 is de optie te vinden via het startmenu. Je kunt ook via het zoekveld van Windows 8 of 10 zoeken naar‘Opdrachtprompt’.</pdir=”ltr”>
 2. <pdir=”ltr”>Vul‘ipconfig’in het venster dat verschijnt.</pdir=”ltr”>
 3. <pdir=”ltr”>Tussen de resultaten staat de term‘default gateway’. Hierachter staat het juiste IP-adres van jouw modem of router.</pdir=”ltr”>

Het IP-adres van een modem of router achterhalen via MacOS

Ook via een Mac of Macbook is het mogelijk om het IP-adres te traceren. Om hierachter te komen, volg je de volgende stappen:

 1. <pdir=”ltr”>Open de‘Systeemvoorkeuren’binnen MacOS.Dit is het icoontje met de tandwieltjes. Je opent de ‘Systeemvoorkeuren’ via het Apple-menu door linksboven op het scherm op het Apple-logo te klikken.</pdir=”ltr”>
 2. <pdir=”ltr”>Klik vervolgens op‘Netwerk’.</pdir=”ltr”>

Binnen het venster dat opent, staat het kopje‘Router’.Hierachter kun je het IP-adres van je router of modem terugvinden.

Wat is het IP-adres van mijn mobiele telefoon en hoe achterhaal ik dat?

<pdir=”ltr”>Elk apparaat dat met het internet verbonden wordt, heeft een uniek IP-adres dat dat apparaat identificeert als je er mee online gaat. Dat geldt niet alleen voor computers en laptops, maar bijvoorbeeld ook voor je mobiele telefoon. Zeker met de smartphones tegenwoordig kan je er niet omheen, omdat vrijwel alles op de handzame apparaten online gebeurt. Maar hoe achterhaal je het IP-adres van je telefoon precies? Dat werkt per besturingssysteem net iets anders.</pdir=”ltr”>

<pdir=”ltr”>Het IP-adres traceren op een Android smartphone</pdir=”ltr”>

 1. <pdir=”ltr”>Ga naar ‘Instellingen’ op je Android toestel.</pdir=”ltr”>
 2. <pdir=”ltr”>Open vervolgens de pagina met de algemene informatie van je toestel. De naam van die optie verschilt per telefoon, maar heet bijvoorbeeld: ‘Mijn telefoon’, ‘Toestel specificaties’, ‘Info telefoon’ of iets gelijks.</pdir=”ltr”>
 3. <pdir=”ltr”>Klik vervolgens op ‘Status’ om actuele gegevens in te zien.</pdir=”ltr”>
 4. <pdir=”ltr”>In deze lijst staat het kopje ‘IP-adres’. Hier kun je makkelijk het huidige IP-adres terugvinden van jouw toestel.</pdir=”ltr”>

<pdir=”ltr”>Het IP-adres traceren op een iOS toestel
</pdir=”ltr”>

 1. Open de ‘Instellingen’ applicatie op je iOS toestel.
 2. <pdir=”ltr”>Ga naar het kopje ‘Wifi’ toe.</pdir=”ltr”>
 3. <pdir=”ltr”>Klik naast de naam van het netwerk waarop je je bevindt op ‘Meer’.</pdir=”ltr”>
 4. <pdir=”ltr”>Bij het kopje ‘IP-adres’ kun je gemakkelijk het huidige adres van je iOS toestel aflezen.</pdir=”ltr”>

Wat is een statisch of vast IP-adres?

<pdir=”ltr”>Elk apparaat dat verbonden is met een modem of router en dus verbinding maakt, krijgt een IP-adres aangewezen. Standaard gebeurt dit automatisch en hoef je niks handmatig in te stellen. Maar in sommige gevallen is het beter om zelf een IP-adres in te stellen; een statisch of vast IP-adres.</pdir=”ltr”>

<pdir=”ltr”></pdir=”ltr”>

Bij bijvoorbeeld lokale mediaservers of apparaten waarbij ‘portforwarding’ toegepast moet worden, is het namelijk aan te raden om een statisch IP-adres in te stellen. Hierdoor is zo’n apparaat te allen tijde bereikbaar via hetzelfde adres en kunnen andere apparaten makkelijker verbinding maken. Een media- of FTP-server moet namelijk benaderd worden met het IP-adres en als die constant verandert, kost het onnodig veel moeite om alles weer correct in te stellen.

Portforwarding met een lokaal statisch IP-adres

Bij ‘portforwarding’ zet je bepaalde digitale poorten voor een apparaat open om data binnen te laten die anders afgesloten zouden zijn. Bij het downloaden van torrents of het gebruik van bepaalde applicaties is dit nodig om alle benodigde connecties of bestanden te kunnen bereiken. Door een vast lokaal IP-adres in te stellen, weet de router altijd precies naar welk apparaat die data wel gestuurd mag worden en welke apparatuur afgesloten moet blijven.

Een statisch IP-adres permanent toegewezen aan een computer die verbinding maakt met het internet. Dit wordt ook wel een intern IP-adres of MAC-adres genoemd. Vaste apparaten zoals netwerkprinters en mediaplayers kun je beter instellen op een statisch ofwel vast IP-adres. Vanaf ieder apparaat in het netwerk daarvan kun je dan verbinden met het vaste apparaat. Metdeze handige tool kun je zien welke poorten bij jouw router ingesteld moeten worden.

Waarmee je rekening moet houden bij een vast lokaal IP-adres

Bij het kiezen voor een vast lokaal IP-adres moet je rekening houden met een aantal zaken. Zo mag het ingestelde adres niet komen uit de poel met IP-adressen die voor het automatisch toewijzen gebruikt worden; de DHCP-range. Meestal begint die poel bij het IP-adres dat eindigt op .100. Om een statisch adres in te voeren, moet je eerst weten wat het standaard IP-adres is van jouw router. Dit kan bijvoorbeeld 192.168.1.1 of 192.168.0.1 zijn.

Een vast lokaal IP-adres instellen via Windows 10

 

 1. <pdir=”ltr”>Ga naar ‘Instellingen’ in het Windows-menu.

  </pdir=”ltr”>

 2. <pdir=”ltr”>Klik op het kopje ‘Netwerk en internet’.

  </pdir=”ltr”>

 3. <pdir=”ltr”>Onderaan de pagina staat de optie ‘Adapteropties wijzigen’. Klik hierop.

  </pdir=”ltr”>

 4. <pdir=”ltr”>U ziet nu uw beschikbare netwerkverbindingen. Ga naar de verbinding die u wilt gebruiken en klik met de rechtermuisknop op het icoontje. Vervolgens kiest u uit het verschenen menu voor ‘Eigenschappen’.

  </pdir=”ltr”>

 5. <pdir=”ltr”>Selecteer nu Internet Protocol Versie 4 (TCP/IPv4)’ en klik op ‘Eigenschappen’ om de instellingen te openen.

  </pdir=”ltr”>

 6. <pdir=”ltr”>Verander de IP-instellingen naar ‘Het volgende IP-adres gebruiken’ en ‘De volgende DNS-serveradressen gebruiken’.

  </pdir=”ltr”>

 7. <pdir=”ltr”>Je kunt nu een vast IP-adres invoeren. Het venster ‘Subnetmasker’ wordt automatisch ingevuld. Bij ‘Standaardgateway’ en ‘voorkeurs-DNS-server’ vul je het standaard IP-adres in van jouw router.

  </pdir=”ltr”>

 8. <pdir=”ltr”>Bevestig nu met ‘OK’. Je hebt nu een statisch IP-adres ingesteld op jouw Windows-apparaat.

  </pdir=”ltr”>

 

Een vast lokaal IP-adres instellen via MacOS

 1. Druk op het Apple-icoontje linksboven in beeld en ga vervolgens naar ‘Systeemvoorkeuren’.
 2. Klik vervolgens op het icoontje met de titel ‘Netwerk’.
 3. Kies de verbinding waar je een vast adres voor wilt instellen en klik vervolgens op de knop ‘Geavanceerd…’.
 4. Selecteer het tabblad ‘TCP/IP’ en klik op ‘OK’.
 5. In de lijst ‘Configureer IPv4’ kies je voor de optie ‘Handmatig’.
 6. <pdir=”ltr”>Vul bij ‘IPv4-adres’ het IP-adres in dat je wilt toewijzen aan het apparaat. Bij ‘Router’ vul je het standaard IP-adres in van jouw router. Druk op ‘OK’ om je wijzigingen op te slaan en toe te passen.

  </pdir=”ltr”>

 

Wat is een dynamisch of variabel IP-adres?

<pdir=”ltr”>Op het moment dat jouw computer of telefoon is verbonden met een router, dan wordt er een IP-adres gekoppeld aan dat apparaat voor identificatie. Er is een mogelijkheid om handmatig een IP-adres in te stellen per apparaat, al doet een router dit standaard automatisch zelf al. In dat geval is er sprake van een dynamisch of variabel IP-adres.</pdir=”ltr”>

<pdir=”ltr”>
</pdir=”ltr”>

Een router heeft namelijk een poule met IP-adressen achter de hand voor mogelijke apparaten die met het netwerk willen verbinden. De DHCP-server (Dynamic Host Configuration Protocol) ziet dat er iets verbinding wil maken en wijst vervolgens een beschikbaar IP-adres aan. Een IP-adres wordt in zo’n geval of om de paar uur vernieuwd of bij elke nieuwe verbinding geüpdatet. Op die manier hoef je je als gebruiker geen zorgen te maken over instellingen en kan er direct gebruikgemaakt worden van het internet.

Hoe sluit ik mijn IP-adres uit in Google Analytics?

<pdir=”ltr”>Via Google Analytics kan worden bekeken hoe gebruikers of externe klanten met een website omgaan. Hierdoor ontstaat een duidelijk beeld van onder andere de bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaven. Om die data zo clean mogelijk te houden is het mogelijk om uw IP-adres uit te sluiten in Google Analytics.</pdir=”ltr”>

<pdir=”ltr”>
</pdir=”ltr”>

Binnen de software van Google heb je de mogelijkheid om met een filter een of meerdere IP-adressen uit te sluiten binnen de resultaten. Denk aan een eigen IP-adres, die van collega’s of van het thuisnetwerk als u regelmatig thuiswerkt.

Een IP-adres uitsluiten in Google Analytics in 11 stappen:

 1. Log in bij Google Analytics.
 2. Klik op ‘Beheerder’ en ga naar de weergave waarin je het filter wilt maken.
 3. Klik in de kolom ‘Weergave’ op‘Filters’.
 4. Klik op‘Filter toevoegen’. Als deze knop niet zichtbaar is, heeft u niet de rechten om deze actie uit te voeren
 5. Selecteer‘Nieuw filter maken’.
 6. Geef het nieuwe filter een naam.
 7. Laat de waarde bij ‘Filtertype’ staan op‘Vooraf gedefinieerd’.
 8. Klik op het dropdownmenu‘Filter selecteren’ en selecteer ‘Uitsluiten’.
 9. Klik in het dropdownmenu‘Bron of bestemming selecteren’ en selecteer‘Verkeer van de IP-adressen’.
 10. Kies het dropdownmenu‘Expressie selecteren’ en selecteer de gewenste expressie.
 11. Geeft hier het IP-adres op of een reguliere expressie.

Een manier om het uitsluiten van een IP-adres te controleren

Je hebt binnen Google Analytics helaas niet de mogelijkheid om een filter voor IP-adressen te testen. Wel is er een mogelijkheid om via de Chrome-browserextensie Google Tag Assistant een flow op te nemen die hits naar uw property verzendt. Google geeft meer informatie over hoe jedeze extensie kan inzetten bij de toetsing van de IP-blokkade.

 

Hoe achterhaal ik het IP-adres van mijn website?

<pdir=”ltr”>Met het IP-adres van een website kun je inzien waar de site gehost staat en de locatie daarvan. De locatie van een IP-adres kan een flinke invloed hebben op hoe snel een website laadt en dus ook impact heeft op de Page Speed Score van Google. Hoe korter de afstand is tussen de server van de website en de locatie van waaruit de website veelal bezocht wordt, des te korter de laadtijd van een website is.</pdir=”ltr”>

Jouw IP-adres en SEO

Om optimaal in te zetten op SEO is het ook belangrijk om te checken of het IP-adres van je website niet op een blacklist staat door eerdere gebruikers van het IP-adres (zoals hackers of spammers). Verder kan de reputatie van andere websites die op hetzelfde IP-adres als jouw website staan (shared hosting) nadelige gevolgen hebben voor jouw reputatie. Je kan met behulp van een online tool aan het IP-adres van een website komen, maar in het geval van Windows kun je ook binnen je eigen besturingssysteem een IP-adres traceren.

Het IP-adres van een website traceren via Windows

 1. Open de opdrachtprompt: deze open je via Windows 8 en 10 door te klikken op‘Start’en vervolgens klik je op‘Opdrachtprompt’. In Windows 7 is de optie te vinden via het startmenu. Je kunt ook via het zoekveld van Windows 8 of 10 zoeken naar‘Opdrachtprompt’.
 2. Gebruik de opdracht ‘Ping’ om het IP-adres te vinden: vul in de opdrachtprompt eerst‘ping’in en vervolgens de URL van de website waarvan je het IP-adres wilt bekijken.
 3. Noteer het IP-adres:na de ping-opdracht zullen er vier pakketten verstuurd worden. Naast elk resultaat zal je het IP-adres van de website zien verschijnen.

 

Hoe achterhaal ik het IP-adres van mijn WIFI?

Op het moment dat jij jouw apparaat verbindt met je WiFi-netwerk, dan maak je verbinding met het netwerk via een IP-adres dat door je router wordt aangewezen. Dit IP-adres is weer anders dan het standaard IP-adres dat je router voor het WiFi-netwerk heeft ingesteld. Dit IP-adres is verschillend per provider en router. Onderstaand zijn de mogelijke standaard IP-adressen van de WiFi router per provider of fabrikant opgesomd.

De mogelijke WiFi IP-adressen per provider

 

Merk Mogelijk IP-adres WiFi
Zilverkleurige KPN Experia Box (Siemens) 192.168.2.1
Antracietkleurige KPN Experia Box (SpeedTouch 780) 192.168.1.254
Antracietkleurige KPN Experia Box (Thomson TG787v) 192.168.2.254
KPN Experia Box (Thomson TG789v) 192.168.2.254
Witte KPN Experia Box 192.168.2.254
Tele2 (ZTE) 192.168.1.1
Ziggo (Ubee) 192.168.178.1
T-Mobile (Zyxel, Draytek Vigor, Huawei HG659) 192.168.1.1
XS4ALL (Fritzbox-modellen) 192.168.178.1
Online.nl (Zyxel, Huawei) 192.168.1.1

 

Hoe achterhaal ik het IP-adres van mijn TV?

Heel veel apparaten zijn tegenwoordig ‘slim’ en kunnen veel meer dan puur hun basisfunctie. Een koelkast kan boodschappen bij bestellen als iets bijna op is en televisies hebben vandaag de dag een heleboel streamingfuncties ingebouwd zitten. Daardoor heeft een televisie tegenwoordig ook een internetverbinding nodig om al die diensten te kunnen draaien en daarom krijgt een TV ook een IP-adres aangewezen.

Soms is het nodig om het IP-adres van je TV te achterhalen voor bijvoorbeeld het toepassen van portforwarding of andere instellingen. Je kan het IP-adres van je televisie gemakkelijk terugvinden in het menu van de router waarop het apparaat is aangesloten. Binnen de interface is vaak een lijst te vinden met alle verbonden apparaten. Daar staat de televisie tussen, vaak met de naam van het merk erbij. Op die manier kun je het IP-adres van je TV gemakkelijk achterhalen om alle instellingen verder aan te passen.

Hoe kan ik een IP-adres traceren naar een locatie?

<pdir=”ltr”>Elk apparaat dat met het netwerk is verbonden, krijgt een IP-adres toegewezen. Dit adres is voor ieder apparaat uniek en kan bovendien nagetrokken worden. Op die manier kunnen bijvoorbeeld providers inzien wat er per gebruiker of apparaat gedownload of geüpload wordt. Met een IP-adres kun je verder ook aflezen wat de locatie van een gebruiker is via bijgevoegde informatie.</pdir=”ltr”>

<pdir=”ltr”></pdir=”ltr”>

Bekijk de locatie bij het traceren van een IP-adres

Er zijn verschillende tools om een IP-adres te traceren naar een locatie. Traceer je eigen IP-adres bijvoorbeeld met een website als whatismyipadress.com. Deze tool traceert de geografische locatie van een IP-adres en laten het resultaat overzichtelijk op een kaartje zien.

 

Hoe kan ik mijn IP-adres veranderen?

Wil jij je IP-adres aanpassen? Je eigen IP-adres kun je niet veranderen, dit wordt namelijk door je provider bepaald. Het kan zijn dat je provider jouw IP-adres af en toe aanpast. Wel kun je zelf het IP- adres tijdelijk veranderen waaronder je zichtbaar bent voor een website met behulp van een proxy of een VPN.

Het IP-adres veranderen met behulp van een VPN

<pdir=”ltr”>De makkelijkste optie om je IP-adres te verbergen voor andere gebruikers, is door een VPN in te zetten. Dit is een dienst die al jouw dataverkeer eerst doorstuurt via een van hun eigen servers, waarna de data naar de beoogde eindbestemming wordt gestuurd. Via een VPN-dienst kun je, voor een maandelijks bedrag, gebruik maken van deze dienst. Bijkomend voordeel is dat je met behulp van een VPN een website of applicatie ‘voor de gek’ kunt houden.</pdir=”ltr”>

<pdir=”ltr”>
</pdir=”ltr”>

Door een VPN aan te zetten, kun je jouw virtuele locatie namelijk aanpassen door een server in een ander land te selecteren als connectie. Zo denkt een dienst als Netflix bijvoorbeeld dat jij in Amerika bent, in plaats van Nederland. Hierdoor kun je content bekijken die alleen voor die markt bereikbaar is. Het gebruik van een VPN geeft je daarnaast de mogelijkheid om torrents te downloaden zonder dat jouw adres achterhaald kan worden. Hierdoor kun je bestanden anoniem binnenhalen.

Een proxy gebruiken om het IP-adres aan te passen

Een alternatieve methode voor het veranderen van je IP-adres, is door een proxy in te stellen. Een proxy is een externe server die als extra tussenstation tussen jouw apparaat en de rest van het internet fungeert. De buitenwereld lees dus het IP-adres van de proxy af en niet jouw eigen adres. Hiermee kun je jouw internetgebruik dus ook anonimiseren. Met deze lijst met proxy’s kun je zelf een geschikte proxy server uitkiezen.

Zelf een proxy server instellen in Windows 10

 1. Klik op ‘Instellingen’ in het Windows-menu.
 2. Klik op het kopje ‘Netwerk en internet’.
 3. Kies uit het menu linksonder in beeld ‘Proxy’ en klik erop.
 4. Ga naar de optie ‘Handmatige proxyconfiguratie’ en kies bij‘Proxyserver gebruiken’ voor ‘Aan’.
 5. Vul bij de optie ‘Poort’ het IP-adres in van de proxy die je wilt gebruiken.
 6. Klik op ‘Opslaan’ om de instelling door te voeren.

Proxy instellen in MacOS

 1. Druk op het Apple-icoontje linksboven in beeld en ga vervolgens naar ‘Systeemvoorkeuren’.
 2. Klik vervolgens op het icoontje met de titel ‘Netwerk’.
 3. Kies de verbinding waar je een vast adres voor wilt instellen en klik vervolgens op de knop‘Geavanceerd…’.
 4. Selecteer het tabblad ‘Proxy’s’ en klik op‘OK’.
 5. In de lijst‘Protocollen’ kies je voor de optie ‘Webproxy (HTTP)’.
 6. Vul bij ‘Webproxyserver’ het IP-adres in van de proxy die je wilt gebruiken. Daarachter vul je het poortnummer in van de gekozen proxy.
 7. Druk vervolgens op‘ OK’ en daarna op ‘Pas toe’.

De risico’s bij het gebruik van een proxy

Een proxy niet de ideale keuze voor het veranderen van een IP-adres. Vaak lekken proxy servers (in zekere mate) alsnog jouw eigen IP-adres naar buiten toe. Daarbij kan je internetsnelheid soms flink achteruit gaan en kan het voorkomen dat een proxy virussen naar jouw apparaat kan sturen of jouw internetgebruik stiekem bijhoudt. Wil je dus veilig met een ander IP-adres internetten, dan is het gebruik van een (gratis) VPN de beste keuze.

 

Hoe kom ik aan een vast IP adres?

 

Vaste IP adressen kun je meestal alleen krijgen bij een zakelijk internet abonnement en dan is het nog geen vanzelfsprekendheid. Neem eventueel contact op met je provider om van abonnement te veranderen.

 

Waarom is het handig om mijn IP-adres te achterhalen?

 

Het is handig om het IP-adres van een apparaat te achterhalen, omdat zo’n adresinformatie kan verschaffen over de gebruiker.

Zien waar een gebruiker vandaan komt

Zo kun je door naar een IP-adres te zoeken, kijken waar een bezoeker vandaan komt. Dit kan je zien aan de lengte- en breedtegraad die aan het adres gekoppeld is. Met die gegevens kun je bijvoorbeeld aflezen uit welk continent of land een gebruiker komt.

Welke browser gebruikt wordt

Daarnaast is te zien via welke browser er gekeken wordt naar content, wat een indicatie kan geven van de mogelijkheden die op het apparaat van de gebruiker aanwezig zijn qua functionaliteit.

Inzicht in de provider

Tevens kan via het IP-adres bekeken worden bij welke provider een gebruiker is aangesloten. Bij een gebruikersonderzoek kan een IP-adres achterhalen dus een mooie meerwaarde bieden.

<pdir=”ltr”>Wil je dus een IP-adres achterhalen, dan kan je aan de volgende informatie komen:

 • <pdir=”ltr”>De locatie van de gebruiker (continent en land)</pdir=”ltr”>
 • <pdir=”ltr”>De gebruikte browser van de bezoeker</pdir=”ltr”>
 • <pdir=”ltr”>De provider waar de gebruiker bij aangesloten zit</pdir=”ltr”>

</pdir=”ltr”>

Waarom is mijn IP niet 192.168.1.x?

Binnen het gebruik van internet zijn er een heleboel verschillende soorten IP-adressen die ingezet worden. Het IP-adres waarmee je over het internet gaat wordt bijvoorbeeld toegekend door je internetprovider. Deze verschilt weer met het IP-adres dat intern binnen jouw eigen netwerk thuis gebruikt wordt. De instellingen van je computer gelden alleen binnen dat lokale netwerk.

Check welk IP-adres jij hebt

Een router verdeelt de interne IP-adressen en afhankelijk van welk merk en model router je thuis hebt, kun je een bepaald IP-adres toegewezen krijgen. De onderstaande lijst laat de meest bekende merken en typen routers zien, samen met hun corresponderende opzet van het IP-adres:

 

Merk Mogelijk IP-adres apparaat
Zilverkleurige KPN Experia Box (Siemens) 192.168.2.x
Antracietkleurige KPN Experia Box (SpeedTouch 780) 192.168.1.x
Antracietkleurige KPN Experia Box (Thomson TG787v) 192.168.2.x
KPN Experia Box (Thomson TG789v) 192.168.2.x
Witte KPN Experia Box 192.168.2.x
Tele2 (ZTE) 192.168.1.x
Ziggo (Ubee) 192.168.178.x
T-Mobile (Zyxel, Draytek Vigor, Huawei HG659) 192.168.1.x
XS4ALL (Fritzbox-modellen) 192.168.178.x
Online.nl (Zyxel, Huawei) 192.168.1.x

 

Kan het zijn dat mijn IP adres verandert?

Elk apparaat dat je online gebruikt, krijgt een eigen IP-adres aangewezen. Maar kan een IP-adres zomaar veranderen? Dat hangt af van het type IP-adres waar je naar kijkt. Een intern IP-adres, ofwel een adres dat door een router aan een verbonden apparaat wordt gekoppeld, kan namelijk veranderen door de tijd heen.

Dit komt bijvoorbeeld doordat de router zo ingesteld staat dat er dynamische IP-adressen worden gedistribueerd onder al jouw online apparatuur. Zo’n IP-adres bestaat uit een combinatie van vier reeksen van cijfers, onderbroken met punten en meestal beginnend met bijvoorbeeld 192.168.178.x of 192.168.1.x.

Een extern IP-adres verandert minder snel

<pdir=”ltr”>Daarnaast heb je een extern IP-adres; het adres dat jij van jouw provider aangewezen krijgt. Dit IP-adres verbindt jouw router met de infrastructuur van de provider en staat los van de adressen die door de router worden uitgedeeld. Dit externe IP-adres verandert in principe niet, tenzij je over zou stappen van provider en de koppeling met externe servers omgooit. Een voorbeeld van een extern IP-adres kan zijn 213.125.80.227. De combinatie van cijfers is dus willekeuriger dan bij interne IP-adressen.</pdir=”ltr”>

<pdir=”ltr”>
</pdir=”ltr”>

De router zorgt er voor dat het externe IP-adres wordt omgezet in een adres dat leesbaar is voor de aangesloten apparatuur. Dit doet de router met behulp van NAT (Native Adress Translation). Vanaf de buitenkant lijkt elke computer of smartphone die met een router verbonden is dus hetzelfde IP-adres te gebruiken. Een IP-adres kun je gemakkelijk aanmaken via de tool die dat voor je regelt.

 

Kan ik het IP-adres van iemand anders achterhalen?

<pdir=”ltr”>Er kan zich een situatie voordoen waar jij, na bepaald mailverkeer, iemands IP-adres wil achterhalen. Dit om bijvoorbeeld achter de locatie van de persoon aan de andere kant te komen. Gelukkig is er een manier om dat IP-adres tevoorschijn te halen. In de afzender van de e-mail is namelijk in sommige gevallen het IP-adres van de afzender terug te vinden.</pdir=”ltr”>

Helaas heeft Google er bij Gmail expliciet voor gekozen om het IP-adres niet mee te sturen bij een e-mail, waardoor je dus op een andere manier iemands IP-adres moet weten te achterhalen. Een alternatieve methode is het gebruik van een handig tooltje als via mijnip.nl. Hier kunt u een speciaal linkje aanmaken dat het IP-adres van iemand reageert zodra hij of zij de link opent. Zo’n link kan meegestuurd worden in een e-mail om toch aan iemands locatie te komen.